127 thoughts on “FERDE

  1. MűelemzőMegaKrikikus

   nemgyengeee bár kicsit irónikus és művészien elvont ahogy az alkotó beleéli magát a perspektikus valóság árnyának szürke de ugyanakkor nagyon intenzív szinekkel tarkított világba ahol az embernek a képről a méz és a citrom különleges keveréke némi forróvízben filterrel megalkotja az életadó teát amit épp szürcsölve elgondolkodik az élet értelmén mert voltaképp nincs is értelme leszámítva az ilyen perceket amikor mégis olybá tűnik hogy mégis…..

   Reply
  2. Gildor

   De legalább így jó irányba mutat a tábla… Amit a táblafestő LQRT, azt hősünk helyrebillenti…

   Mellesleg nem sok mellékutca van ezen a sugárúton…
   Esetleg ott történik az átnevezés, ahol nincs másik utca a faluban?

   Reply
  3. krapulax

   a Mester már nem írt hiába! de ha “* (=segglyuk) sugárút” lenne a táblán, az is nagyon szép megemlékezés lenne :0) repkedjen a Titánon, kék madárként!

   Reply
  4. Saci

   Tudod, Dani, én mindig azt mondom, hogy téged az emberek 2 rétege olvas. Az egyik, aki jókat röhög a képregényiden, minden hétsó jelentés észrevétele nélkül, a másik pedig, aki észreveszi, hogy mit akartál valójában mondani, mert nyilvánvalóan nem az a kép jelentése, hogy ott van 3 csúnya szó, és haha devicces ez a grafit hogy mer így beszéni, hanem oka van, hogy miért van ott. Szóval szerintem most jött le nagyon ez a 2 réteg, a Vonnegut-os képregénynél.. hogy odaírod, hogy ne legyen komment és elkezdik ezt is ugyanúgy elemezgetni, mint a többi rajzaidat, hogy hehedeviccesazottamitcsinál, meg, hogy nem ismerik Vonnegut-ot (én sem olvastam tőle sokat, de azért illik tudni, hogy ki volt, de ez csak az én véleményem), hogy mindenki RIP-eket írogat be, amikor ez is minek? Annyira felesleges ilyenkor bármit is mondani, mikor meghal egy ilyen ember, pláne nem ilyen menő angoloskodással, mert azt írni, hogy nyugodjék békében, mégiscsak ciki, ugye, magyarul..
   Sajnállak néha, tényleg, hogy ennyien nem értenek meg, hogy magyaráznod kell, hogy primitív módon értelmeznek.. bár lehet, hogy te mindezt jobban viseled, nyilván vele jár.. Befejeztem. És bocs, hogy kommenteltem a kérésed ellenére, de nem bírtam már.

   Reply
   1. Hullajelölt

    Kedves Saci Igy tiz év távlatábol: Szép h.sz., csak egy részét nem értem. “…illik tudni,hogy ki volt…”. Miért is? Amig Grafit nem készitette el ezt a rajzot, azt se tudtam, hogy élt egy ilyen nevü iro. Egyszerüen azért, mert nem találkoztam egy müvével sem, és iskolákban sem az alaptanterv része. Ellenben pl. Stephen King összes könyvét elolvastam, mégse nézek furcsán senkire, aki nem ismeri öt. Vagy akár Scalzi nevét se. De jo látni, hogy vannak olyanok, mint Te, akik ismernek minden egyes irot, legalábbis akiknek jelent meg müvük magyarul, ha már “illik tudni, hogy ki volt…”

    Reply
  5. ombesz

   Most először a röhögőgörcs helyett a döbbenet lett úrrá rajtam. de azért a “nemrossz csak kicsit ferde” is adja. Főleg h címfestős (sic!) élményeket idéz…

   Reply
  6. Maya Von

   Ismét bezárult egy kukucskálónyílás… Csak akkor tudom egy kicsit abbahagyni a sírást, amikor arra gondolok, hogy Kurt ismét Alice-szel lehet…

   Reply
  7. Narem

   Köszönjük Saci, ezzel a kommentel épp elérted amit se Grafit nem akart, se az észrevételezők.

   A gyász alatt igenis illik megemlékezni.

   Ennyi.

   A no comment szerintem nem azt jelenti, hogy ne írjunk ide be semmit, hanem azt, “ehhez többet nem fűzők hozzá”.

   És bocs én sem bírtam már.

   Reply
  8. Airman

   Egy nagy író elment… És azt hiszem, pont ilyen megemlékezést képzelt el magának. Aki ismeri, tudja. Vonnegut mester ezt a rajzot minden részletében értené és elégedett lenne…

   Reply
  9. Saci

   Egy szóval nem mondtam, hogy a rajzzal van bajom, az nagyon is tetszik, és én pont ilyesmi megemlékezést képzelek el. A kommentekkel, és a rip-ekkel van problémám, ennyi.. Ha valakit megbántottam, bocsánat, azt hiszem túl erős volt, de hónapok óta gyűlik bennem ez a napirajzzal kapcsoaltosan.

   Reply
  10. LoviGabi

   Én is most lestem meg a zindexes cikket (evvan, nem telik el minden percem a háló rabságában); hüpp… hozzáteszem, nekem az egyik legkedvencebb könyv Tőle a ‘Titán szirénjei’ remekmű…

   Reply
  11. 34274

   “A differencialatlan semmi osszes foszlanyanak: vigyazz, ha jon az elet!”

   Ő mar ismet a differencialatlan semmi egy foszlanya… :’-(

   Reply
  12. Crowley

   /OFF
   nemkomment:
   I am, incidentally, Honorary President of the American Humanist Association, having succeeded the late, great science fiction writer Isaac Asimov in that totally functionless capacity. We had a memorial service for Isaac a few years back, and I spoke and said at one point, “Isaac is up in heaven now.” It was the funniest thing I could have said to an audience of humanists. I rolled them in the aisles. It was several minutes before order could be restored. And if I should ever die, God forbid, I hope you will say, “Kurt is up in heaven now.” That’s my favorite joke.

   /ON

   Reply
  13. Jamesch

   Crowley kérlek kicsit magyarázd ezt meg. Ismerem mind2 szerzőt, de ezt most nem igazán vágom le(shame on me), de szeretném. Kösz
   /talán nem annyira off/

   Reply
  14. szobaotaku

   Ő már a mennyben van.

   (rémlik, csak tudnám, hol írta… a fenti idézettől eltekintve, persze… műveletlen tahó vagyok, gyász…)

   Reply
  15. verbeka

   nehéz lehet ferde táblát perspektivikus falra tenni, mert ez a rajzsílus elbírja a pontatlan perspektívát, és észere sem vennék a ferdeséget. ugye ezért van fejjel lefelé az írás?

   Reply
  16. borzas

   mivel már úgyis megtörték a nemkommentelést, azért mondanék két dolgot:
   – a sittet el lehetne takarítani, amit kifúrtak a falból
   – köszönöm

   Reply
  17. blaze

   Nem Vonnegut nézi ahogy kirakják a Vonnegut sugárút táblát?

   De ki az aki kirakja?

   (netán a számozás is fontos? 1-85 csak nem 85 éves volt?)

   Ennyi

   Reply
  18. alien

   ugytunik ki lehet kerulni a tiltast ;(
   nem olvastam vegig az eddigi hozzaszolasokat, de ketlem,h kulonbozne az eddigi rajzok megjegyzeseitol..
   Megis mi az oka,h nem lehet hozzaszolni?

   Reply
  19. krisssz

   Kilgore és Lilaliba: tényleg olyan nehéz elképzelni, hogy mindkét nyelven RIP a RIP? hmm? ha egy nyelven RIP a rövidítése a “nyugodjék békében” mondatnak, akkor az kizárja-e, hogy más nyelven is ez legyen? hmmm?

   Reply
  20. krisssz

   egyébiránt a Belga zenekar életében is eljött a pillanat, amikor a koncerteken megjelentek nagyszázaléka olyan ember lett, akiket kifiguráznak a dalszövegek. nem mintha idetartozna ez, de vmiért eszembe jutott.

   Reply
  21. Szelemen Endre

   Gyász! De nem úgy, hanem amúgy!
   Szép. Megható. Tetszene neki.
   És kösz.

   Aki meg hülyeségeket írkál az mé nem megy és bassza meg a fényességes telihóóódat?

   Szelemen Nárcisz 13 Endre

   Reply
  22. banal

   nyugodj békében Kurt Te mindenkinél nagyobbja!

   Sírköveden ez álljon:

   valaki
   valamettől valameddig

   megpróbálta!

   Reply
  23. teomO

   …mmm, izé, csak néhány dolog Sacira és Naremre reagálva; talán van értelme:

   A “Nem kell komment. Köszi.” (nem no comment!) azért talán nem biztos, hogy “ehhez többet nem fűzők hozzá”-t jelent.

   Saci, mintha kissé arisztokratikus lenne a művészetfelfogásod (lehet, hogy ezt a fogalmat értelmetlen használni, de ha értelmetlen, és mondjuk “van itt” művészettörténész vagy efféle, akkor majd úgyis megmondja – erre jó a net, ugyebár), és az nem biztos, hogy jó…

   Ha úgy gondolom, hogy “minden hátsó jelentés észrevétele nélküliek” a kommentelők, akkor nem olvasom el a kommenteket, és kész: nekem ilyen gondolataim vannak.

   Más (hátha valami jó kis vita alakul ki itt): homályosan emlékszem egy történetre, amikor (talán Weöresnek?) ezt mondta valaki: “Mester, az emberek nem értik a műveit!” – a válaszra viszont már nem emlékszem, esetleg valaki?…

   (Egyelőre?) ennyit.

   Reply
  24. Jóska

   Az szép hogy itt most megemlékezel(-ünk) Vonnegutról, de akkor viszont már furcsa nekem, hogy annak idején (nem is olyan rég) Faludyról meg Gregorról meg szó sem esett. Jó, persze, Grafit, te döntöd el, hogy kiről emlékezel meg, kiről nem, de azér’ mégis…

   Reply
  25. a.

   #83

   1. “Nem kell komment. Köszi. “, tehat kuss

   2. mindenki arrol emlekezik meg akirol akar. En pl leszarom h van faludy vagy nem, nem olvastam, es soha nem is fogom olvasni. Ellenben Vonneguttot olvastam. Megvan a parhuzam?

   Reply
  26. mewmewgp

   Ez az Időomlásból a kedvenc idézetem.
   Egyszerűen muszáj ide beírnom:

   “– A Világmindenség olyannyira kitágult – mondta Trout –, annak a csekély kis csusszanásnak a kivételével, amelyet velünk végigcsináltatott, hogy a fény már nem elég gyors, hogy akár a legésszerűtlenebbül hosszú időtartam alatt is érdemes legyen utaznia. Valaha a lehető leggyorsabb volt, mondják, a fény, de ma már a történelem temetőjében a helye, akár a lóvasútnak.
   Most pedig felkérem ezt az emberi lényt, aki kellően bátor volt, hogy mellém álljon: szúrja ki az elavult fény két viliózó pontját felettünk az égen. Nem számít, mik azok, a lényeg, hogy villózzanak. Ha nem villóznak, akkor vagy bolygók, vagy mellékbolygók. Ma este minket nem érdekelnek a bolygók, sem a mellékbolygók.
   Kiszúrtam két fénypontot egymástól mintegy háromméternyire. Az egyik a sarkcsillag volt. Fogalmam sincs, hogy a másik micsoda. Felőlem akár a Leokádia is lehetett, Trout ceruzabél nagyságú csillaga.
   – Villóznak? – kérdezte Trout.
   – Villóznak – feleltem én.
   – Becsszóra? – kérdezte Trout.
   – Úgy éljek – feleltem én.
   – Nagyszerű! Csingiling! – mondta Trout. – Most pedig: Akármilyen égitesteket képvisel az a két csillám, egy bizonyos: a Világmindenség annyira megritkult, hogy ezermilliónyi évet venne igénybe, hogy a fény az egyikről a másikra eljusson. Csingiling? De most arra kérem, nézzen tetszőleges sorrendben pontosan az egyikre, azután pontosan a másikra.
   – Oké – mondtam. Megtettem.
   – Úgy egy másodpercig tartott? – kérdezte Trout.
   – Tovább semmiképpen – feleltem én.
   – Még ha egy óra hosszat tartott volna is – mondta Trout –, aközött, ahol az a két égitest volt valamikor, hagyományos szóval milliószor gyorsabban közlekedett volna valami a fénysebességnél.
   – Mi volt az? – kérdeztem.
   – A maga tudomása – felelte Trout. – Ez a Világmindenségben az új minőség, amely azért létezik csak, mert emberi lények vannak. A fizikusoknak ezentúl, amikor a Kozmosz titkait mérlegelik, nemcsak az energiát és az anyagot és az időt kell számításba venniük, hanem valami nagyon újat és gyönyörűt: az emberi tudomást.
   Trout elhallgatott, bal hüvelykje begyével megigazgatta a felső fogsorát, hogy ki ne csússzon, amikor utolsó szavait intézi hozzánk ezen az elvarázsolt estén.

   Minden rendben volt a fogával. Fináléja így hangzott:
   – A tudomásnál jobb szót gondoltam ki – mondta. – Nevezzük léleknek.”

   Reply
  27. bobek3000

   az utsóóó képen a forgács megjelenítése a dadaizmus
   elemeire utal viszont a fúrógép egésszen futurisztikus…
   egyszóval avangard…
   zavaró viszont hogy kevés a cselekmény:( viccesnek nem vicces (számomra) de azért művészi !!!sokkkkk sikkkkkert a legkkkkközelebbihez!:)

   Reply
  28. teomO

   Kedves mewmewgp, nem tudom, hogy tudsz-e róla, de egyes tudósok ilyeneket mondanak, hogy: “a tudat [fogalma] olyan fontos lesz az elkövetkezendő időkben [a tudományban], mint most az anyag, az idő, és a tér”. Naccerű irodalmi megjelenítése ennek, amit írtál. E! (Csak hogy szocializálódjak… :) )

   Reply
  29. krapulax

   -Szia! Miért püfölöd az esernyőddel azt a tévét? -kérdezte az utazó.
   -Adjisten! Rég láttalak -enyhült meg Péter, ahogy egy pillanatra felnézett a készülék mögül. -Már megint egy interjúalanyhoz jöttél?Nem jó ez a vacak -folytatta, választ se várva. -Valami gyenge magyar kereskedelmi csatorna jön be a BBC helyén. Meg akarom nézni az időjárás-előrejelzést.
   -A főbb hírek már lementek? Mert biztosan itt is a kevésbé fontos hírek, a bulvár-baromságok után jön az időjá…Péter! Nyitva felejtetted a kaput!
   -Direkt van úgy. Már a pótkulcsot használom, annyiszor nyitogatom. Jönnek afrikai éhezők, iraki önkéntesek, fiatal amerikai katonák…neked magyarázzam? Fizetésemelést fogok kérni a Főnöktől -morogta, de szemét le se vette a dobozról. -Nézd, Csita 75 éves! És fest! Jut eszembe: kérsz egy banánt? Mennyei a zamata.
   -Inkább rágyújtanék. Lehet? -vakarta meg boglyos fejét a jóbarát.
   -Hát, itt senki se mondhatja, hogy károsítod az egészségét…Nézd, megeszi a festéket!
   -És ami színeset csinál majd, az lesz csak az igazi művészet! Színezett blivit, hehe! -indult az utazó jókedvűen pöfékelve, bele a földöntúli világosságba.

   Szent Péter csak a következő kevésbé fontos hír hallatán kapcsolt. Felpattant a tévé elől, és az aznapi érkezők névsora után kapott. Ott állt rajta az utazó neve. Még látta, ahogy Kurt Vonnegut mosolyogva visszaint a világnak. Körülötte a boldogság kék madarai röpködtek.
   “-Isten veletek! -és eltűnt, és vele eltűntek a madarak.”

   Reply
  30. diagnoszta

   Nem tűnt föl egyeseknek, hogy egy Kurt keresztnevű író elköltözött?
   Sacit cseszegetitek, miközben a legigazabb, leghasznosabb hozzászólást küldte be Ezt mondom-címen?
   Kár.

   Reply
  31. Saci

   Kilgore Trout: nem feltételeztem, hogy mindenki ismerné a latin eredetijét ezen rövidítésnek, persze lehet, hogy én tévedek, és mindenki csak azért nem a requiescat in pace-t írja ki, nehogy túl hosszú legyen a komment.. de ez igazából már a gecizás kategória mindkettőnk részéről, mert erősen nem ez volt a lényege a hozzászólásomnak, te is tudod.
   teomO: mit értesz az alatt, hogy arisztokratikus a művészetfelfogásom?
   Egyébként azt hiszem, tényleg mnidenki úgy emlékezik meg, ahogy akar, ahogy jólesik, én csak leírtam, amit gondolok.

   Reply
  32. azt hiszem

   nem az a lényeg hogy kiből mit vált ki egy “mű” hanem hogy kivált mindenkiből valamit. nem lehet azért szemrehányást tenni hogy valakiből mást mint saját magunkból. ez így jó.

   Reply
  33. béla

   csak elvitték az intelligens gázok, meg amúgy is csak egy időtlen pillanatban forgó távcső az egész, tehát nyugi van, értünk kár, nem érte
   e!

   Reply
  34. symore

   Jó lett volna
   “At 13:56, by grafitember (100 komment)”
   helyett
   “At 13:56, by grafitember (0 komment)”
   látni ott fent. Biztos vagyok benne, hogy kivételesen Grafit egyszer sem fog eme linkre kattintani.

   Reply
  35. 67526

   Nem lehet ferde, mert akkor négy por-dombocska lenne a tábla alatt. Amennyiben persze nem két tiplivel+csavarral rögzítette Pólika úr.

   Reply
  36. nemagyarazz

   Kicsit ferde, így megy ez…
   R.I.P.

   A requiscat volt eredetileg a latinoknál meg az ókeresztényeknél, még angolok nem is voltak igazából. Ez nem ilyen menő angoloskodás.
   De persze egy angolul író félig angol félig németnek miért ne lehetne angolul is akár.

   Reply
  37. teomO

   Saci, az arisztokratikus művészetfelfogáson ezt értem: “az emberek 2 rétege olvas” – “aki észreveszi, hogy mit akartál valójában mondani” (arisztokrácia) és “hehedeviccesazottamitcsinál” (plebs). Persze, és ez, azt hiszem, jellemző az ilyesfajta vádaskodásokra (a múltkori parlamenti antiszemitázás jut eszembe), gyanús, hogy magának a vádaskodónak sem tiszta a lelkiismerete: és valóban, én is hajlaNÉK arra, hogy azt mondjam, élesen kettéválik ez a két réteg, és magamat mondjuk az elsőbe soroljam. :) (Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira túl sűrű látogatója a napirajznak.)

   De: az utóbbi időben inkább épp hogy azon gondolkodom, hogy a művészet milyen ötletes alkalmazkodását lehet itt látni az akcelerált (ha már a latinnál tartunk :) ) világhoz: “nincs időm végiggondolni a rajz jelentésrétegeit vagy micsodáit (még ahhoz is lusta vagyok, ugyebár, hogy végiggondoljam, hogy mondják ezt rendesen) – de nem is kell: elég, ha elolvasom a kommenteket, ahol akár még az alkotó is megszólal, ha pedig nagyon írhatnékom van, akkor részt is veszek az értelmezési játékban.” És ebben a felfogásban, azt hiszem, nem beszélhetünk rétegekről.

   Reply
  38. Attila

   bazmeg @ 105:

   Figyelj, ez nem egy szolgáltatás, aamiért fizetsz. Grafit ad nekünk valamit, mi pedig folyamatosan kussolva játszódunk. Ennyi.

   Reply
  39. Coyote

   Az előző hsz-omtól szándékosan elkülönitve irom be:
   Ahogy grafit azt rajzol, amit szeretne, és úgy, ahogy szeretne, mi ugyanúgy azt kommentezünk amit szeretnénk. Esetleg leveheti a kommentezés lehetőségét, ha nem tetszik, de szerintem nem ez a célja.
   Akár primitivnek tűnik, akár nem, azokat is megértem, akiknek nem tetszik a kép. Aki nem ismerte Vonnegutot, attól ne várjuk el hogy megértse a képet, és attól se várjunk dicséretet, aki egyszerűen azért jár ide, hogy egy jót nevessen. Mert vannak ilyenek is. Ha nem tudnék jókat nevetni a rajzokon, nem jártam volna ide kb másfél éven át…

   Reply
  40. Kilgore Trout

   Dwayne Hoover haverral arról beszélgettünk, hogy minek is örülne a fater… a NY.B. (csak így póriasan, magyarul) körül kialakult vitát biztos röhögve figyelte. Szóval azt tartsátok észben, hogy nem azért vagyunk szomorúak, mert valaki meghalt, és milyen rossz neki, hanem mert mi élünk, és milyen rossz nekünk, hogy nincs itt… Az elmúlt pár évben meghalt a két kedvenc íróm (K.V. és D.A.). Szomorú ez bazmeg, szomorú.

   Reply
  41. köcsögöm tőletek

   T’om, hogy rohan a zidő, de D.A. már 6 éve… :( BTW, mikor van internacionális türülközőnap? Megpróbálom idén nem elfelejteni!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *