33 thoughts on “VAGY HUSZAST

 1. Félkupica

  Túláramot csak úgy lehet adni, hogy túlfeszültséget adunk. A túláramtól lemennek a kicsik, marad a nagy. Ha van fogyasztó bekötve. Nálunk a szerelők a 420 V-s konnektort csináltak (2 fázis) világított is az NDK hajszárító, mint egy olvasólámpa, 15 másodpercig.

  Reply
 2. tmnk

  Szép volt a korrigálás, pláne mivel fel sem tűnt az elírás pénteken, így a máglyát elsőre a lámpavas szinonímájaként értelmeztem. Riszpekt!

  Reply
 3. éttermiségi

  Máglya Zoltántól kérném a “Utcára nyílik a kocsmaajtó” című slágert, küldeném Grafitnak, aki vezeklésül képes volt százszor leírni aindexen, hogy…

  Reply
 4. Tomcsy

  Az a rakás, ami ma a Zindexen van, az direkt vót’, vagy szándékos?
  Megéheztem a máglyarakásra úgy hirtelenLYében…

  Reply
 5. croc

  off
  izé, khm, Grafit, szóval asszeretném megtudni, hogy azaz izé, sz’al min szokott utazni a mágja? halyón vagy uszájon?
  on

  Reply
  1. Nigga brotha

   Croc, arc haikusan szól a nóta: a én orczámnak és Csüllő Pali orczájának is van mágja, de egyikünk ábrázattyának sincs máglyája. Érti kend ezt.

   Ui: arc, haikusan: ugyanolyan, mint a sebesen, de ragtapasz nélkül: NCH!!!

   Reply
 6. Kekcsi

  Jó, hát mondjuk sem matematikailag, sem elektromosságtanilag, sem nyelvtanilag nem korrekt. A ponannyiba például az a plusz egy húszas vagy tizenötös sem fér bele, itt bizony eggyel többet vett. Pláne nem fog az automata túlméretezése bekapcsoláskor áramütést okozni. Továbbá húszas hosszú ú-val van, legyen az bármily meglepő; és ne jöjjön nekem senki a kezessel, mert a húsz egyszerűen nem tőhangváltós, és kész.
  A rajz mégis tetszik.

  Reply
  1. Jóska

   A ponannyi nyilván a tízesre vonatkozott, akkor meg a plusz egy másmilyen belefér.
   A tízes meg húszas a helyesírási kézikönyv szerint valóban így helyes (lásd: http://www.magyarhelyesiras.hu/?q=tizes&x=79&y=13&ekezet=nemszamit&egyezes=resz és http://www.magyarhelyesiras.hu/?q=huszas&x=56&y=16&ekezet=nemszamit&egyezes=resz), de mivel rövid magánhangzóval ejtjük, valahogy kifejezetten rossz így leírni. Szerintem kívánatos lenne módosítani a szabályt, hogy a rövid mássalhangzós írás legyen a helyes, vagy legalább az is.

   Reply
 7. Sünöcske

  Igazából ha megtápoljuk a húszamperrel, akkor ugye mindenütt kibasz, ahol nem huszas, ugye? Namármost, ahol huszas kéne de nem világít, onnan maradt ki az a huszas, amelyik oda lett betéve, ahol kibasznak kellet volna lennie, de világít vagy ráz. Persze ehhez az kell, hogy a Ganz kifejezetten arra a célra legyen kitalálva, hogy beleküldje a húszampert a hálózatba. Nem valószínű, hogy lenne ilyen, de nem lehetetlen. Mondjuk pont azért, hogy teszteljék a túláramvédelmet :)

  Reply
 8. Él

  Bocsásson a közönség, bénázok. Kérek szépen moderálást háromból két kommentre.
  Köszönöm

  Reply
 9. Tibiné, Klára

  Ez ugye aztat jelenti, hogy a Vedlő Menyét lakópark röpke hét év után lassan átadásra kész?

  Reply
 10. éttermiségi

  Legyen Ön is milliohmos!
  Hát igen, technikailag kicsit kapufa a poszt, de van az úgy, hogy a rövidzár jóbarát. Bájdövéj akinek még van otthon Bakony Művek gyártmányú 15A-es kismegszakítója, az hívjon egy pocakos-szíjszandálos-szódásüvegszemüveges Gézát, hogy cserélje azt kifele szabványos 16A-esre, égetett szeszért cserébe. És most jöhet a k*rvaanyámat mitszólokbele.

  Reply
 11. Nigga brotha

  Kérdezd meg szakitól:
  Ha áramkört megszakítol,
  Miből lesz a megaidol?
  “Glonn”, betol? Vagy “Zappa”, kitol?

  Reply
 12. zótán

  Grafit mester műszakilag pedánsan rendben van mint mintig. Stég! ZAPPA! Glon! Ezek az ízek, oly’ kedvesek a lelkemnek… a rajz abszolút szakfinommunka! JJó azért ide néha a just for fun rajz. Köszönet mint mindig!

  Reply
 13. ati

  kompetenciateszt ugyebár, Gézabácsi, és az ő több évtizedes villanyreszelő tapasztalata. Egzakt. Perfekt. Adekvát. (az már egy gyümölcs)

  Reply
 14. lr

  Közeli tapasztalatokból mondhatom, h Gézabá táskája abszolút hiteles, és mint ilyen, a rajz, ill- általában az oldal társadalom- és korrajzi jelentősége már megint, és még mindig: EPIC.

  Reply
 15. Beszólok!

  Jószakember a hibát élesben teszteléssel kezeli és hárítja.
  Ugyanakkor ha valahova huszas került a tizes helyére, azt vajjon miképp lehet kitesztelni túláram ráadásával? Mert ha húsz helyett tíz van, azt értem, azt lebassza.

  Reply
  1. Grafitember Post author

   Ez az! Mert ha kisebb, azt lebassza! Abból nincs kurvaanyád. De ha az AMIT beledugtak nem bír huszat, akkor az füstöl el. Teccikérteni. (Én nem.)

   Reply
   1. Bálint

    Nem így működik Tibor.
    Van pl. a Szultán, az eb 1 liter vizet iszik óránként, ha te hektos hordóval teszel elé, akkor sem fog hektot inni óránként, tetszikérteni? Bár Szultánnál sose lehet tudni ugye.

    Reply
    1. Jóska

     Egyetértek. Mert, ha a hálózatról túl nagy feszültség érkezik, attól lefüstölnek a fogyasztók, de, ha a biztosíték nagyobb áramerősséget enged át, mint amekkorára a hálózatot tervezték, akkor a vezetékek fognak fölizzani, de nem akkor, amikor ráadják az áramot, hanem akkor, ha a fölhasználó egyszerre hegeszt, flexel, fúr, mikrózik és porszívózik – mert ennek le kéne csapnia a biztosítékot, de az mégsem csapódik le, mert ugyebár magasabb a limitje, mint a vezetékeké.

     Reply
     1. Fertőtlenítés a faluban

      A következőképpen gondolkodok:
      Ha hálózati feszültség 230 V, ahogy kell, ugyanakkor az áramkörben van egy olyan fogyasztó (mondjuk egy Tibor teste), aminek az ellenállása 20 Ohm, köszönhetően a szervezetében került horribilis mennyiségű szórakoztató folyadéknak.
      A 20 Ohmos testen 230 V feszültség mellett 11,5 A áram megy át. Ha 10 A-es kismegszakító lenne bepakolva, akkor az levágna. Mivel 20 A-es a cuccos, ezért vígan engedi az áramot tovahaladni.
      Kérdéses, hogy mit keres a kis elektromos ellenállású szakember a hálózatban. Bizonyára úgy gondolta, hogy nem lesz a főkapcsoló fölnyomva, ha meg mégis felkapcsolják, akkor megvédi a 10 A-es bizti. Az épületben lévő többi elektromos szakember nem is kiabált, ott valószínűleg levágódtak a kismegszakítók.
      Kérdés továbbá, miért voltak a kismegszakítók felnyomva akkor, ha a hálózatot még buherálják. A válasz nyilvánvaló: ez az aggályoskodó kisemberek trükkje, az igazi spílerek nem tökölnek holmi biztonsággal.

      Reply
      1. Én

       Felvilágosultam, sőt, szókincsem is gazdagodott a “szórakoztató folyadék” kifejezéssel, ma már nem keltem föl hiába. Köszönöm.

       Reply
 16. Fertőtlenítés a faluban

  A kolléga meg lett villámcsapva. Az utolsó kockán visszatették 0 állásba a Ganz KK-t, igen precíz.

  Reply
 17. Béla, az állat

  Kúúúúúúrvajót röhögtem! Most. Két hete, amikor a villanyszerelő mondta majdnem ugyanezt, akkor nem.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.