42 thoughts on “DE AKKOR NEM

 1. Titi

  Fővezérőrnagy Klárával nem ilyen egyszerű. Visitbritaines rajz volt még régen, nekem az ugrott be (a megvan még valakinek):
  “Csak az nem tetszik, hogy ilyen kicsik a hajóink. A spanyoloknak fain nagy gályáik vannak…”
  “Ezek makettek, fenség.”
  Stb….

  Válasz
 2. szaszi

  Nem értem a napi rajzokat manapság.

  És néhány olvasó ikrek szintű beszédét se,amit csak ők értenek.

  Régen jobb volt,egyszerű,szórakoztató.

  Ezt mondtam.

  Nem kritika,csak az alja nép dünnyög.

  Válasz
 3. corry

  Detudtam, bazmeg, detudtam, annyira tudtam, bazmeg, amint a “zászlóalj – 3K”-t megláttam, hogy lesz egy Tibor, aki nem bír az “eekshhüli”-jével, bazmeg, hogy… én értem, hogy ez az internet, de erre nekem most valami erőset adjál nagyon gyorsan.
  A rajz különben fantasztikus, cuppantós, benne van a napirajz-faktor, éstársai. Kisebbminthárom.

  Válasz
 4. Zozó

  retteghy bertalan – dadogógus —> Az eredeti Szlengblog cikkben “csikágózás, cipőzés” kombináció szerepel, ami még jobban félelmet csal Gotham City tisztességes polgárainak szívébe.

  Válasz
 5. retteghy bertalan - dadogógus

  Ahogy tekintem, a dolgok lényegi része a történelmi ismeretterjesztés: a közhasznú szakmai kifejezés a portaszolgálatot végző kopaszok zsargonjából: “megcipőzlek”.
  Eme kifejezés őseredére kaptunk bevillantást, riszpekt érte!

  Esetleg Kaziczy és tsai ZRt. még hozzátenné, hogy újmagyar, mint Köbüki.

  Minden kopasz és túlélőkéses-kommandós nevében.

  Válasz
 6. tóvíz

  “Fővezérezredes”, mennyire jó már!
  Pont mint az oviban, amikor fokozni akartuk a magunknak adott címeket…

  Mindazonáltal.

  Válasz
 7. papugaja

  Még jó, hogy rákérdeztem!
  Ó, hát mennyi minden derül ki ugyanígy mifelénk is…

  Válasz
 8. Debreczeni Zoli

  Nem bántásiból, de a 3000 ember =2 zászlóalj az kB olyan, mint a T4K körbálázóval.

  De azért öröm bódottá, hogy van új rajz. Köszi Dani!

  Válasz
  1. Grafitember Szerző

   A T4K létezik körbálázóval. (Igaz, egy youtube video volt, és nyilván poén)
   2 zlj. az hány ember? (melyik ország, melyik hadsereg? Milyen fegyvernem? Milyen korszak? Melyik háború?).

   Válasz
   1. Debreczeni Zoli.

    KB 300-850 gyalogos-lovas-gránátos. 17 sz – napjainkig. A megfelelője a cohors az 360-800 isz 1-4 sz.

    Válasz
    1. Grafitember Szerző

     Az első világháborúhoz értek egy kicsit. Egy honvéd gyalogezred létszáma 4200-5000 ember. Három zaszlóaljból és ellató-müszaki századokból áll.
     Tudom, a rajzon korábbi ruhában vannak a figurák, de ugy erzem nem szükséges kioktatnunk egymást. Remélem nincs harag, Zoli.

     Válasz
     1. Cymantrene

      Vigyázz, az becsapós. Hivatalosan a harcoló katonák száma 1000-1500 volt egy tábori gyalogezredben. Ezt szükség esetén növelhették akár a csapattestek számának növelésével, akár a föltöltési létszámok növelésével, de nem 5000-re. Békeidőben névleg, háborúban tényleges létezett a tábori ezred mellett egy népfölkelő ezred, elvben ez nem frontharcos alakulat volt, hátországi, segéd és egyéb feladatokat látott el. És a kiképzés folytonosságához fölállítottak pótzászlóalja(ka)t is. Így az egy alakulat számon/néven szereplő katonák száma tényleg megnőhet – de akiket szájba lehet rúgni a csatos cipővel, az 1000-1500 (-2000)

      Válasz
      1. Grafitember Szerző

       1918. November ötödikén esik fogságba a M.K. 10 hgye II. zaszlóalja, Salorno mellett. 1100 katona és 45 tiszt. Július 26 óta a létszám nincs feltöltve, tehat a közben elesett, eltűnt, sebesült, szabadságos, elvezényelt állományt nem pótolták. (vö.: az ezred “lábon” vészelte át a spanyolnátha járványt.

       Nem kötöm az ebet a karóhoz. Annyit szerettem volna csak, hogy ezt a buksisimiző, cöccögős javítgatást sohasem szerettem. A Napirajz ismeretterjesztő hatása történelmi. Nem az, amit én írok-rajzolok, hanem a kommentek. Ez a lényeg. Nekem sohasem célom az ismeretterjesztés. Hogy jönnék ahhoz? Épp ezért -szerintem- kár belekötni abba, hogy hány ember egy zászlóalj…

       A rajz ábrazolhatja Stelazý fővezérezredest (sic!) a Tremoló-völgyi csata előtt, ahol ilyen furcsa hadseregek állnak egymassal szemben.

       Szóval, kicsit olyan ez, mintha Benedek Eleknek írt volna valaki, hogy a sárkányoknak nem hét feje van, hanem hat. Az én mesémben két zaszlóalj az háromezer harcos. Igérem, utoljára. Lehet?

       Válasz
       1. Cymantrene

        De én részletbolházós alak vagyok, sőt egekből lerángatós. Pl. azt is megnéztem volna, amikor Aragorn király (a Telcontar házból) kiküldi az adószedőket a Megyébe…
        E’van.

        Válasz
        1. cathcart ezredes

         1: hogy pultos Tibort idézzem: “ez ilyen agytorna, vagy kényszeres?”
         2: amúgy ha most kicsit hátralépsz, és objektív fejjel végigolvasod magadat meg Debreczeni Zolit, majd a Napirajz világába képzeled magatokat a Presszóba, akkor szerinted nem az lenne a vége, hogy minimum Szultán elé vetnek titeket?
         3: tök jó, hogy szeretitek a törit, remélem a lényegét is átlátjátok, és nem csak elmerültök a részletekben. Valamint megértem, hogy szeretitek is csillogtatni mérhetetlen tudásotokat az internet bármely addig nyugodt kis illatos szegletében. Csak hát lássuk be, itt ti vagytok a geci óvónő, aki kioktatja a kiscsopis atkákat a homokvár építéséről. Leszarom hány nyomorult, háborúba kényszerített szerencsétlen embertömeg alkotott egy kibaszott zászlóaljat.
         4: maga egy alja fasz

         Válasz
   2. Cymantrene

    Nem kell újra feliratozni, de 3 k ember az kb. egy dandár egy dandártábornok vezetésével, illetve egy brigád egy brigadéros vezetésével. Két zászlóalj, egy-egy őrnagy vezetésével, az szokásosan egy ezredet tesz ki, élén egy ezredessel (aki az udvarban udvarol) és egy alezredessel, aki dolgozik, vagy mi. Persze a dolgok ilyetén állása esetén nem van fővezérezredes. Meg én is polg. szolg. voltam ;-)

    Válasz
  1. Abc

   Részemről tetszőleges közhivatali ügyélkapcsolatos alkalmazott esetében alkalmazható szófordulattá vált az “épp azon gondolkodtam, hogy ebéd után arra sétálok, és finoman szájba rúgom a csatos cipővel”. Csak úgy, a “közszolgálat” szó jelentését fejbe verendő.

   Válasz
   1. PDA_FAN

    Mondjuk, az esetben akár indokolt is lehet. Itt viszont a történet egyik fő motívuma, hogy a fővezérezredes úr pusztán ebéd utáni kikapcsolódás céljából cselekedte volna a közkatona lealázását. Csak mert megteheti.

    Válasz
    1. Kopács

     Szerintem nem azért, mert megteheti, meg nem lealázás a cél, hanem a Fővezérezredes Úr gondolta, azt a kicsi ellenséget már elintézi saját maga, hogy ne legyen útban. Szóval szerintem nem volt ebben rosszindulat (a “csak mert megteheti”-ben meg szerintem van).

     Válasz
 9. Lupus

  Guillaume vajh azért visel ecset a kalapjában, mert azzal ecsetelte a helyzetet? Vagy csak muveszkozti szolidaritas, mivelhogy o is masodallasos artist, mint foverszomju Rosztropovics csellista-ezredes?

  Válasz
   1. PDA_FAN

    A háromtestőrös-dartanyanos francia filmek kimaradtak? Igaz, ott nem cseresznye van a “partedlin”, de hát nem hordhat mindenki liliomos mintázatú díszegyenruhát…

    Válasz
 10. PDA_FAN

  Mindig lenyűgöz ez az arisztokratikus leereszkedés a nép közé. Persze háromezer ember megrugdosása nem csak a túlerő miatt felejtős, hanem mert kurva fárasztó is. Nem tudom, őfőméltósága milyen kondícióban van, de engem konkrétan már az ötödik cseléd szájbarúgása is fáraszt.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .