46 thoughts on “KOPOTTAS REPERTOIR

 1. Cymantrene

  Vanilin!
  Eztán már a bourbonal kell jöjjék, az négyszer kiadósabb (dr. Száhlender Lajos: Természetes, izolált és synthetikus illatos anyagok, Budapest, 1942, magánkiadás)

  Válasz
 2. Szuna Péter

  A H a második triolában nincs feloldva? Ez önellentmondás…
  A H törzshang, nem módosított hang – módosított hang lehet feloldva, azaz H esetében Bb vagy H# feloldva H-vá… :D
  Amúgy zseniális, Jöjj napsugár… :DDD

  Válasz
  1. Grafitember Szerző

   Miért lenne önellentmondás? Egy ütemben csak az első módosított hang van jelölve. Ha abból a hangból egy ütemen belül több is van, az összeset módosítva kell megszólaltatni. Tanárúr benézte.

   Válasz
 3. Stuna Péter

  A H a második triolában nincs feloldva? Ez önellentmondás…
  A H törzshang, nem módosított hang – módosított hang lehet feloldva, azaz H esetében Bb vagy H# feloldva H-vá… :D
  Amúgy zseniális, Jöjj napsugár… :DDD

  Válasz
  1. demetert

   Amellett, hogy zseniális és gratula:
   – feloldani csak módosított hangot lehet,
   – ha egy hang nincs feloldva, akkor módosítva kell legyen, hiszen azt oldaná fel a feloldójel,
   – a H törzshang, ezért nincs módosítva.
   A megoldás az lehet, hogy a mestermű Gesz-dúrban van, és a második triolában is Cesz van, nincs feloldva, csak Tibike azt a hangot még nem tanulta, csak a H-t. És amilyen jó hallása van, kihallotta a kíséretből.

   Válasz
 4. Béla

  Aki volt zeneiskolás, az ezt nagyon érti.
  Biztosan mindenkinek megvan a kedves, idősebb szolfézs- vagy egyenesen zongoratanár, rendszerint Lajos bácsi. Kissé csapzott fejszőrzet, finom, szerény modor, éppen csak érzékelhető, de örök magány. Kísérőként mindent el tud játszani, általában homályos emlékekből, a legsúlyosabb dolgokat egy véletlenül fejrefordítva elétett kottából. Tetszőleges hangnembe transzponál bármit, bármikor, hallásból aláindul a hamisan hegedülő elsőosztályosnak, alkalmazkodik az elbaltázott ritmusokhoz, és probléma nélkül utánaugrik, ha a kis védenc néhány ütemet kihagy.
  Éljenek a magyar zeneoktatás mindenki által elfeledett napszámosai, a magyar zenei élet megénekeletlen hősei, a Lajos bácsik.

  Válasz
 5. Begyowsky

  Err Dezső amúgy évfolyamtársa volt Rügyek Fricinek a Zeneművészeti Akadémián, de együtt voltak katonák is a szecsői területvédelmi ezrednél, a katonazenekarban.

  Válasz
  1. Szultanne

   Kevesen tudják de a szecsői ezredben működött egy szamizdat kamarazenekar, Err, Rügyek és az utánozhatatlan Spasszer Náci. Így vagy úgy, de a maguk módján valamennyien az egyetemes komolyzenei szcéna megkerülhetetlen és áthatolhatatlan kvazárjaivá avanzsáltak.

   Válasz
   1. Begyowsky

    Még kevesebben tudják, kinek a nevét viselte a szecsői területvédelmi ezred: Magyar Néphadsereg Hauszparty Pál Lövészezred volt a teljes neve. Bizony.

    Válasz
     1. naebneerG

      Kérlek nézd meg az ücök saga-t, az ő szobránál történik a mirigyes leszámolás (talán a hetedik részben?).

      Válasz
      1. naebneerG

       Hauszparty Pál feltételezhetően 1849-es mártírja/hőse a szabadságharcnak a szoborfelirat alapján. Szvsz ha grafit ennél messzebb menne (mármint a névszóviccen túl), attól félek, nagyon durván betámadnák a tuggyukkik. Kisebb csoda, hogy még megjelenhetnek „rendszerkritikus” rajzai. És ha Hauszparty Pál kicsapongó fiatalként élt, és grafit ebből az életszakaszából szemezgetne? Nem Szent Ágoston, hogy fátyolt rá. A magyar hősök kínosabb cselekedeteinek felhánytorgatását a tuggyukkik mostanában nem igazán komálják.

       Válasz
       1. Begyowsky

        Az a Hauszparty Pál, akite te gondolsz Tibi, az a mi Pálunk másodunokatestvére volt, a labancok oldalán harcolt. Az ő teljes neve Szetshőy Hauszparty Pál volt, a mi Pálunk teljes neve Thibortelepy Hauszparty Pál.

        Válasz
        1. naebneerG

         Jogos!!! Benéztem, bocsesz. Azt tudtam, hogy Szőlőkacshauszparty (Indahauszparty) Pál szerzetesnek tanult, ezért kimaradt a harcokból, de Thibortelepyről elfeledkeztem.

         Válasz
         1. Begyowsky

          Azért a ceruzás kisötös zölddel megjár, mert Szőlőkacshauszparty-ra emlékeztél.

          Válasz
       2. hottentottenstottertrottelmutterbeutelrattenlattengitterkofferattentäter

        Ha kicsapongó fiatalságú 48-as figurát keresel, akkor ajánlom figyelmedbe a valóban létezett, Püspöki Grácián hadnagyot.

        Válasz
 6. Szultanne

  en zenesuliba jartam, annyira megvan ez a felorult korrepetitor aki barmit bamilyen hangnemben IS el tud jatszani, igazodva az eloado szintjehez

  Válasz
 7. Veszett Hörcsög

  Nem lehetett kottát fénymásolni?
  Ez nekem vadiúj.
  Kazettát sem volt szabad másolni, de mégis…

  Válasz
 8. naebneerG

  Anno mekkora balhékat csaptak fénymásolt kották miatt…előadások maradtak el, mert nem tudták igazolni a partitúra eredetét.
  De rég vót’, b@szki.

  Válasz
  1. Rádiós

   Tanultam citerázni pár évet, a Zeneakadémia termeiben is megfordultam párszor de ez nincs meg. Tényleg érdekel, kifejtenéd ha megkérlek?

   Válasz
   1. Grafitember

    Pedig most is van. Ha pl. versenyre megy a gyerek, csak jogtiszta kottábol jatszhat. Fénymasolt, imslp nem játszik. És ez rendben van.

    Válasz
 9. Prospero

  Minő optimizmus! Tehát manapság, mikor a gyerekeink 99 százaléka blútúszos retteneteken hallgat valami szutyok kóderrel empéhármasított, bűnöző típusú reppet, esetleg primitív szintialapra rávinnyogott popot, van még valaki, aki kihallja az akkordból a hát. Hajrá, Kistibor!

  Válasz
  1. Hottentotta

   Abszolút botfülűként és bármiféle dallamhangszerre alkalmatlan kézzel kb. egy éve elkezdtem jutyúbról ukulelét tanulni. És… bakker… azzal kellett szembesülnöm, hogy az u.n. igényesebb könnyűzenei darabok túlnyomó részét is simán le lehet kísérni az Am-C-F-G akkordnégyes megfelelő sorrendjével. Ezek után azt kell mondjam, az általad említett műfajú darabok után akusztikus környezetszennyezési díjat kellene fizettetni.

   Válasz
 10. frocsog

  Azért Csagunyint blattoltatni szegény Dezső bával… nem is csoda ha megzavarták azok a bizonytalan tonalitású triolák, hogy a bécsi klasszikusokra hangolt fülével már oldotta volna a bét vagy a keresztet… még az a szerencse hogy ütemvonalak vannak ezek szerint, meg hangjegyek. Persze, hiszen mint ismert, Sztálin alatt Csagunyinra még így is rávetült a formalizmus vádjának árnya…

  Válasz
  1. én

   Folyamatosan pengeélen táncolt, sokáig fennállt a Gulágra száműzetés veszélye. Majd felfedezte őt magának a művelt Moszkva, és évekig a tenyerén hordozta. Ilyen körülmények között munkásságát nem szabad úgy megítélnünk, ahogy tennénk azt egy nyugati zeneszerzővel. Remélem, ez neked is egyértelmű!

   Válasz
 11. PDA_FAN

  Dezsőbá’ a zenetanárokra oly jellemző vehemenciával és felkészületlenséggel vágott neki e jeles napnak. Lendületét azonban megtörte Csagunyin, s a jó Irén, ki fiatalon még sokra vihette volna, ha kellő időben a kellő fontoselvtárssal megtalálta volna a… aa… hmm… „közös hangot”.
  Mivel azonban pályája elején épp nem volt nagy kereslet a szovjet zeneszerzők műveinek interpretálására szakosodott dalos pacsirtákra, így Irénünk a konzervatóriumi évek után csúfosan a zenetanári pályára kényszerült. Csagunyint, Natacsjevet és még számos jelentősnek nem mondható alkotó művét még az átkosban vette fel a tanrendbe, s azóta is benne tartja.
  A nap hőse azonban Tibor, aki fiatal kora ellenére kihallja a triolából a hiányzó H-t, és az ütemérzéke is fejlettebb, mint ami korosztálya átlagára jellemző.

  Válasz
 12. Málnamálha Kenyai

  A (legalább) harminc év stimmel. Emlékszem Csagunyin nagyon szép mozgalmi dalokat is írt:
  „Toszni szép, toszni jó, éljen a Szovjetunió!”

  Válasz
 13. Edward

  a tanárúr másik oskolából jöhetett, ahol még nem él a modern pedagógia erőszaka. tibike ‘mencsége, hogy még őszinte és semmi rivalizálás nincsen benne, csak a nyers és veleszületett szeretet. ilyen lehetett kiskorába a pinté’sanyibácsi is.

  Válasz
 14. Putyur

  Monnyuk hiaba torom a fejem, hogy a bemondotanarneni labbelije vajh’ mibol eredeztetheto.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .