49 thoughts on “MAGOZZSÖMLE

 1. Important roll

  Na igen.
  Amikor bevezették az ablakos zacsit, csak úgy nézett a többi vásárló, amikor először megláttam. Ugyanis nyíltan felhördültem: “Földanyánk forog a sírjában, ahova elásta a második ipari forradalom, ti állatok!”

  Válasz
 2. dontkraj

  Az emberek általában párosan vesznek pékárut. Kivéve, ha hármat vagy hetet. Gyakorlott kasszás a Kaufbassnál (én) tudja ránézésre, hogy kb. mennyi a zsömi vagy más.
  Vicces is, amikor a “12?” kérdésre érkezik a diadalmas “13!” válasz.
  És ez szerintem Aldi. Lidl-nél álrendőrségi címer van a póló ujján.
  De javítsatok ki, ha tévedek. :)

  Válasz
 3. szaszi

  Ccccssspssszz..
  Rádiós…
  Yakta-d ugye nincs?
  1412-es reléállomás antennás sofőr voltam,9290 Tatán,a táposok meg a kezelők.

  Sajnáltam őket,mindig őrséget adtak.
  Mármint a Yaktások.

  ..nem is voltak szép idők..

  Válasz
  1. Rádiós

   Szia!

   Yachta-m sajnos nincs, de akad pár olyan apróságom, ami a titkosításhoz köthető… :)

   Tényleg nem akarom reklámozni itt magam meg a hobbimat, ha van igény, csatolok linket szívesen, de csak ha igény van rá tényleg…

   Válasz
   1. szaszi

    Nem-nem köszönöm :-) ,nem értek hozzá ez csak egy élmény felelevenítés volt,aztán pár évvel később az életben is megtapasztaltam ezt a Yachtát,ahogy Te helyesen írtad.
    De az Orion mini hifi tunerjével párszor belehalgattam az akkori táska GSM beszélgetésekbe.
    Tényleg csak ennyi,köszi.

    Válasz
 4. Rádiós

  Több mint harminc esztendeje gyűjtök katonai rádiókat. Bármelyik, hatvanas években gyártott szovjet R-326 vagy második világháborús német (szellemileg igényteleneknek: náci) Torn e.B (Berta) leveri bármelyik mai polgári zsebméretű/telefonba épített RH vevőt. Nem azért, mert még csöves, hanem azért, mert a fizikát nem lehet megizélni. Azaz a tisztességes méretű LC-kör alapkövetelménye az érzékeny vételnek.

  Egy kiváló és érzékeny RH vevő nem véletlenül súlyos és akkora, amekkora, illetve van tele tekercsekkel. A szarság meg hiába akkora, mint egy lóizé vagy egy gyufás skatulya, ha a bemenet után kondi majd IC látható, egy kalap szamócát nem ér az egész.

  Válasz
  1. Rádiós

   Ezért van az, hogy én egy 1,2 méteres ún. Kulikov-antennával hallgatom az R-326-on, az R-399-en vagy valamelyik magyar világháborús lomhalmon 7.435 kHz-en esténként a pekingi magyar adást (!) – míg más meg egy modern szarral is képtelen befogni Soltot vagy Lakihegyet. (Utóbbi helyen ugyan a “szivarból” ma már más dől az éterbe, de maradjunk ennél, mert ezt szoktuk meg.)

   Válasz
    1. PDA_FAN

     Szép kollekció, gratula. Nekünk még tanonc korunkban azt mantrázták az EMG-ben meg a BRG-ben, hogy a magyar ipar látja el rádiótechnikával a Varsói Szerződést, de sejthető, hogy a szovjet rádiógyártás mellett a magyar csak csepp volt a tengerben.

     Válasz
     1. Rádiós

      Üdv PDA_FAN!

      A magyar katonai rádióipar a háború előtt alapozta meg hírét, majd 1948-tól ismét letett pár – a kor színvonalán jónak mondható – készüléket az asztalra. (R-20 és R-30). Aztán a forradalom után, az úgynevezett VSz szakosodást követően igazán komolyan ráálltunk a katonai rádiógyártásra. (Ha valakit mélyebben érdekel, javaslom Germuska Pál tudományos alapossággal született, A magyar középgépipar című könyvének elolvasását. Akad benne jó pár sztoril, így laikusnak is érdekes lehet.)
      A korszak nagyágyúi az ML (Mechanikai Laboratórium) vevők voltak, de a Videoton és az Orion is letette a maga kiváló termékeit az asztalra.

      A mantrára a válasz az, hogy valóban ezres, összességében tízezres sorozatokat készített egy-egy típusból a magyar ipar. De a katonai tömegrádiókon túl a fő lényeg a dollárt vagy úgynevezett konvertibilis rubelt hozó különleges termékeken, azaz a felderítő rádiókon, speciális, hálózatba kapcsolható vevőkön volt a hangsúly.

      73!

      Rádiós

      Válasz
      1. Zozó

       Hmm, tudás-hegyek, gratula! Én nem mélyedtem bele ilyen mértékben az analóg távkiabálásba, öreg és nem is annyira öreg szakikat ismerek, akik kenik-vágják az egész témát. Egy biztos: ha pl. egy kocsi olyan odafigyeléssel és minőséggel legyártott cuccokból állna, mint amilyen Heer/Kriegsmarine/Luftwaffe (ja bocs, ige’, a nácik) alkatrészeket örököltem a 90-es években a szomszédomtól (a Mahle dugattyúgyárban készült tömegpusztító forgókondi, Telefunken, Lorenz mütyi-fütyi elektroncsövek, melyek már Nostradamus szintjén tudták a hazánkban csak 20-25 évvel később használt VHF III sávot, Hescho kerámiamagra gőzölt URH tekercsek, stb.), szóval akkor az automobilt egymillió kilométer után kéne szervizbe vinni, hogy letöröljék róla a port… A ruszkik, pár sokszor elszidtam őket civil termékeik minőségéért, de képesek voltak arra, hogy egyedi skálákat rajzoljanak a csupa öntvény blokkrádiókhoz – ez már a józan technika átgyűrűzése a művészet és a varázslat mezsgyéjére :) .
       Ja, és miután elsikáltuk azt a kis összezörrenést PDA-val, venezuelai sorozat 1432-edik rész :D, ezután fogta magát, és az említett hosszabbítóval orvul bejött az Atlanti-óceán túlpartjáról, Cincinattiből sugárzott WLW beszélgetős adó, 700 kHz-en. Ekkor, félretéve minden büszkeségemet, lehidaltam.
       Jenki Lakihegy: https://www.youtube.com/watch?v=irybbYx0IdU
       Francia csávókám, aki minden brutálul megépített elektronikát gyűjt: https://www.youtube.com/channel/UCgg9rvXB9MIPYDrJeANsOUw

       Válasz
       1. Rádiós

        Hat igen! Az R-326 és R-323 rádiók skálája minden esetben egyénileg, fotóoptikai eljárással rajzolt műremek. Oka pedig az, hogy nem tudtak egyforma kondikat gyártani, így az adott LC körökhöz rajzolták meg egyesével a skálát. Ha behány valamelyik tag, akkor javítható ugyan, de nem lesz többet soha pontos. Lásd még az R-10x család adó-vevőit, ahol légmentesen leperemezett/leforrasztott serleg alatt van a VFO. És persze a térben belül nem oxigén, hanem jóféle nitrogén található. És a gáz sem illan el a tengely mentén, mert úgy van megcsinálva.

        A német (csökötteknek: náci) alkatrészek minőségére:

        https://www.youtube.com/watch?v=bNrWftFAjC4

        Ebben az 1952-ben a Hungária körúti telefongyárban készített HTG-1-es Feldhell írógépben 1942-es gyártású Hydrawerk elektrolit kondenzátorok dolgoznak. Igen, a mai napig nem száradtak ki.
        És persze az R-130M is hazai, Videoton.

        Ha valakit esetleg érdekel, magyarul itt a lényeg:

        https://www.ha5kdr.hu/2017/01/egy-kulonleges-masina-a-htg-1-hellschreiber-ado-vevo

        Válasz
       2. Rádiós

        Szia!

        Egy történet, nem kell elhinni, attól még igaz.
        Volt menyasszonyom barátnőjének a nagypapája elhunyt. Lementek Agárdra kipakolni a házat, aztán telefonoz az édes, hogy van itt valami Telefonie feliratú lom. (Lom egyenlő katonai rádió, több rádió egyenlő lomhalom. Lásd még angol: boatanchore – hajónehezék/military radio) Na, lementem, találtam sok mindent, közte egy FuG10Ek vevőt is.
        Hazavittem, nézegettem, aztán nekiugrottam és megjavítottam. Nagy baja nem volt, három cső fűtőszála bizonyult szakadtnak. (A nem boomer generációnak: izzó, ha kiég, kuka. Cső, ha fűtőszála elment aludni, dísz, esetleg kuka.) Na, felemen a füles, benyomom az utolsó ubisüveget a helyére – erre a rádió (nem haragszom, ha valaki nem hiszi) asszondja hogy: (szignál) Deutsche Welle, Hier ist Berlin…

        Ugye? Na, nekem most is áll a szőr a mindenemen.

        Aztán persze az első sokk és a második feles után meglett a magyarázat. A Pista bá (később öreg, boomer, bár akkor még ezt a szót nem ismerték) süldő kölökként kiment a határban hasra szállt Ju-52-höz, és hazavitte a rádió’. Nem csak egyet, de szinte az egész pult’.

        A rádió – tán mert az anyatájoló behányt vagy eleve ezzel repültek – Nauen-re volt hangolva. (Németországi RH adó, ma is megvan a telephely.) Na, az akkori német (náci, bár már magam is unom ezt a fsg-ot) soldatensender frekije ma a DW-é. Ezért szól ott Berlin. Meg azért, mert az öreg a négy memóriát nem babrálta, mert eleve be sem tudta kapcsolni a rádiót.

        A FuG így mutat. A középső négy kisebb körrel ékített karika a négy mechanikus memória.

        https://www.ha5kdr.hu/2018/04/fessuk-vagy-sem-nehany-gondolat-a-fug10ek-kapcsan

        Válasz
 5. Subidu

  Én szimpatizálok kalapúrral. Kb ilyen fejem van nekem is egy ideje. Tudnillik mindenki egy phasz. Hát a legtöbben. Körbevesznek, fuldoklok szellemileg.
  De amikor nálam is eltalálja a kupac pékárut hibátlanul darabra ránézésre, ott azért megrogyok. Pláne mikor már én se tudom mennyit raktam zacskóba.

  Válasz
 6. Zozó

  Azért Kalap Jágeci elvtárs is nagyot dimenziózott, amikor kiugrott magozzzzsömléért, ő még a Tervhivatalba jár, Bessenyei-hangon röffen rá Ibikére, hogy megint összeakasztotta a vadonat írógépben a kalapácsokat, trafikban két pakli Kossuthot+gyufát kér, otthon, miután az asszonyt “Eridj, fiacskám, most leeresztem a gőzt!” utasítással vasalásra kárhoztatta, VT Diadal rádióján esti slágerkoktélt hallgat. A felhőtáras infovilághoz kínjában trágársággal próbál alkalmazkodni, miközben a Wallace & Gromit arctornádót átélő pénztáros inkább a transzcendens erőkhöz folyamodik.

  Válasz
  1. Béla, az állat

   Tezsvírem, meg ne haragudjál már rám, de tévedésben vagy erőst!
   Kérlek alássan, ez a Kolompár Lali bá’, a prímás, a Mátyás pincéből!
   Eztet bármelyik rajkó megmondja neked, temeráv!

   Válasz
  2. PDA_FAN

   Lehet, hogy a Diadalon (varázsszemes változat!) hallgat, de hogy slágerkoktélt nem hall, az szinte biztos. A nyomorult digi rádió miatt középhullámon már szinte csak fehérzaj van, URH-t meg a készülék még nem tud. Faternak kénytelen voltam webrádiót venni évekkel ezelőtt, mert a vagány világvevője már szart se ért.

   Válasz
   1. Zozó

    Kalap Úr (Józsa Imre Garrison “haverja”, az ő feledhetetlen hangján), onnan jött, ahol még zsúfolt az AM sáv :D . Sőt, este 6-kor még a varázsszem is odébb ficcen, ahogy Lakihegy, később az atombomba erejű Solt teljesítményt vált. Béla: igen a hiperpigmentált származásban is van ráció, bár akkor talán szélesebb lenne a kalap karimája és/vagy ezüstmarkolatú sétabot, hegedűtok. A “temeráv” új nekem, én leragadtam a Tavesz baktaló, more! vadromantikus elköszönési formulánál :) .

    Válasz
   2. Zozó

    Off: PDA_FAN, a kedvedért csináltam egy gyors próbát, kínai letekerhető hosszabbítóból cirka 10 méter lankásan vezetett kábel fenyőágon-tökön-paszulyon keresztül, mint AM antenna. A vevőkészülék egy rozsdatemetőből felújított amcsi Stromberg Carlson SR-402, törpe méretének dacára 12+2 csővel, mono FM-et is tud ez a kis “rezsó”. Valóban, az eredmény nem egy majális; Kossuth-tal együtt 20 állomás, a legtöbb oláh :) , a többin gyomorbajos orosz/ukrán hírfelolvasás, délszláv umca-umca, de kajakra volt egy ilyen ilyen stílusú cselák sramli-tematikus-miafa**om is: https://www.youtube.com/watch?v=u13VTCjU2tk

    Válasz
    1. PDA_FAN

     Stromberg Carlson SR-402…??? Ki vagy te, a diósdi rádiómuzeológus? Egyébként megmondtam én, nincs már élet 540 kilohertzen, alant s fent.

     Válasz
     1. Zozó

      Nyugodtan támadj le, PDA, a Te felvetésed miatt végeztem el ezt a kísérletet. Ha Te például bélyegeket gyűjtenél, mesélnél nekem mindenféle postatiszta blokkokról, meg hogy milyen értéket képvisel a Monarchiában kiadott “ragyás Ferencz Jóska”, erre én harsányan kiröhögnélek, az jól esne? Jól mutatja ezt az egészet a múltkori autófelismeréses rajz alatt kialakult kommentpofozkodás. Nem is olyan hülyeség, hogy a koronavírus miatt ne menjünk embertársaink közelébe, a kórság lecsengésével is fenn fogom tartani. Félreértés ne essék, semmivel nem tartom magamat különbnek a többieknél, csak már tele van a bré az eddigi több, mint 40 évem alatt megtapasztalt folyamatos szellemi polgárháborúval :/ .

      Válasz
      1. grafitember

       Zozó, neki a 20 állomás semmi.
       Te is olyan érzékeny fasz lehetsz, mint én.
       A hideg kiráz a kijelentőmódtól.
       Sajnos a vilag tévedhetetlen agytrösztjei között kell leélnünk értéktelen életünket. Nyugodj meg, mar ketten vagyunk, akik semmiről nem tudunk semmit, azt is rosszul. Most szedd össze a gumikabelt és nyugodj bele, a Kossuth es az a 20 csatorna csak a fejedben szólt. Hisz nincs élet 540 kHz alatt. Ez van.

       Válasz
       1. Zozó

        Köszi, Grafit, valóban “érzékeny fasz” a legjobb karakterjellemzés :D , a régi képzavarral élve egy cipőben evezünk. Moliére se vasárnapi unalmában írta meg a Mizantrópot :) . Vírusmentes további hetet kívánok Neked és a többi kommentelőnek!

        Válasz
          1. Zozó

           És már mind az öten gipszben :D , ez tökéletes volt ide, köszi!

          2. szaszi

           Látod annyira hülye vagy hogy még az értelme se jutott el hozzád amit írtam cserébe még sértegetsz is.
           Látom a karantén megviselt. Amúgy Scheißgesicht ,hogy húznál szépen ODA,,vissza.
           Faszkalap.
           Naa itt a vége,újmagyararmada azt hiszi hogy újmagyar,itt pedig melegágy van ami az új anyanyelvet illeti.
           Ja-ja,biztos érted.

           De volt itt már erről szó régebben.

       2. PDA_FAN

        Bocsánat, senkit nem akartam alázni, csicskázni. Hülyeségeket írok, ez tény, de kérem, tekintsétek ezt írói munkásságom részének :-)

        Válasz
       3. Rádiós

        540 kHz alatt elég nagy az élet. Például repülni sem lehetne nélküle, meg ugye az atom tengeralattjárók a víz alól. Lehetne egyszer laktanyai látogatást szervezni a lelkes közönségnek – na, akkor hallanánk a hú bameg és más mesék’.

        Válasz
 7. Rejtelmesrengeteg

  Kasszástibi a kisközért parafenoménja. Olyan túlvilági erőknek parancsol, amikkel még a papírzacsin is átlát.
  A sötét hatalmak felhasználásának legszakszerűbb módja. A szellemcsiga kiváltképp erős anyag.

  Válasz
 8. Rádiós

  Sikerült megrajzolni az “unalmas faszkalap” tipice figuráját. Klasszik! Köszönjük!

  Válasz
 9. napinapi

  (kicsit megijedtem,hogy rátüsszentett…)

  dehát Aldiban, Lidliben ablakos zacsik vannak, kedves Msmester…

  viszont a csókos szájú csiga hogyan segíti a varázslat hosszú szempillák nélkül?

  Válasz
  1. A Okos

   Node ez a Kaufbaß áruházlánc, ide nem kell ablakos zacsi, mert magasan képzett a munkaerő.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .