40 thoughts on “ENNYIRE GÖMBÖLYŰ

 1. Sneci

  Akkor csak pár mondat, visszajelzésként:
  – a drosztos poszt még indexes volt, a régi fajtából, és Grafit utolsó, könyvben kiadott rajzainak (Best of, 2013-2018) záró darabja, ha jól emlékszem.
  – megértem a gondolatmenetet; a nagy kérdés az, hogy a „nem tudom érdemben befolyásolni a dolgokat” hozzáálláshoz hol húzzuk meg a határt. Rászóljak a buszmegállóban cigizőre? Jelezzem a pénztárosnak, hogy a szomszéd sorban Tibi vagy Klára éppen lop? Vagy, ha már felhoztad a patreont, szóljak Tibinek, hogy gond van a kocsijával, mondjuk várjam meg a parkolóban, hogy lapos a jobb hátsó? Szóljak rá a főnökre, hogy ne üvöltsön Klárával, mert a fénymásoló papírt nem ő vitte haza, hanem a közbeszerzési nyertes cég négy hónapja lóg vele? Írjak az Integritás Hatóságnak, hogy nem véletlenül van az M4-es autópálya aktuális végén oly sokszor kénhidrogén-szag annál a jó nagy lehajtó-rengeteg mellett működő M-cég lehajtójánál? Hol van a határ?
  – én (még?) nem tudom az összes politikust és pártot egy kalap alá tenni, de itt nem akarok példákat hozni.
  – irigyellek azért, hogy ki tudod választani a saját stresszed – nekem nem megy.

  Válasz
  1. almafa

   ” Írjak az Integritás Hatóságnak, hogy nem véletlenül van az M4-es autópálya aktuális végén oly sokszor kénhidrogén-szag annál a jó nagy lehajtó-rengeteg mellett működő M-cég lehajtójánál? Hol van a határ? ”

   Bocs,mi van ott?
   Engem érdekelne,ne beszélj virág rébuszban.

   ..léci.

   Válasz
   1. Sneci

    Bocsánat, de inkább nem. Ezt a rébuszt itthon kb. 500 ember érti, és egyikük valóban elküldte az IH-nak, de az visszadobta, hogy nincs itt semmi látnivaló, még ha szó szerint büdös is.
    Csak egy konkrét példát akartam felhozni NTAmi-nak azokról a dilemmákról, amelyek a „ne szólj szám, nem fáj fejem” (…”hallgatni arany, pont 30 ezüstöt ér…” /Honeybeast/) hozzáállást keretezik. Ennél is csak utólag derült ki, hogy „nem tudjuk érdemben befolyásolni a dolgokat”. Nem tudom, mi lett volna az ügyből, ha Tibi mondjuk spanyol, és a spanyol IH-analógnak küldi el a bejelentést egy spanyol M-cégről. Az tény, hogy a mi Tibink most stresszes, mert tudja, mi áll a kénhidrogén mögött, és amikor lehajt ott Tiszapüspökinél Törökszentmiklós felé az M4-ről, mindig felmegy benne a pumpa, szóval inkább időben belső keringtetésre állítja a légkondit.

    Válasz
    1. almafa

     Ha IH, akkor nem lepődök anélkül hogy konkrétan érteném.

     Mint Robert De Niro a rémmesékben a barna vízzel?

     Na jó,de ha ötszázan értik itt kár belemenni.

     Köszi a választ,üdv.

     Válasz
    2. NTAmi

     Az, hogy egy kicsit budos van az nem hatja meg a hatosagot, mert sokkal fontosabb, hogy X also/kozep szinten iskolazott husgep olcson tudjon termelni abban a kukorica feldolgozoban. Ha sajat koltsegen mersz es bizonyitekot gyujtesz meg akkor sem feltetlen reagal, mert ilyenkor szokott az okozo fel lehivni par szivesseget ami utan kiderul, hogy vagy nem volt hiteles a meresed vagy csak siman ok majd mast mernek tehat „mar elmult” a problema.
     Ugyanez kicsiben amikor Tibor a muszakni ugy tolja at a katalizator nelkuli identitas zavaros dizel gepjarmuvet ami azt hiszi magarol, hogy letenek celja a korom gyartas, hogy nemhogy a megcelzott euro 2-t de az 5-ot is tudja a hivatalos meres szerint. Nekem ilyenbol mar taxiban is sikerult utaznom ahol a pilota a check engine lampat firtato kerdesemre elmondta, hogy nincs bent a katalizator mert fullad tole a motor a csere meg nagyon draga. Majd csak akkor tetet bele egyet – ha lehet csak kolcsonbe – ha menni kell vizsgara. Es ezert ritka az olyan nap amikor Budapesten kozlekedve nem kell az autot megkernen, hogy csukja mar be az orrat. Szoval itthon a kicsik es a nagyok ugyan ugy viselkednek csak a leptek mas…. :(
     Mindekozben Kinaban:: Bo husz eve is csak panaszkodtak a Siemens magazinban, hogy milyen csucstechnologias szeneromuvet uzemelt be a ceg csak hat azzal nincs kibekulve a project management, hogy a megrendelo se a kenmentesito se a futsgaz kezelo berendezeseket nem kerte amivel bar jelentosen csokkent a beruhazas koltsege na de igy a profit is. Voltak fotok is amiken alig latszik az eromu a mellette levo kulszini szenbanya termelte por miatt. Igy persze megertem, hogy nem volt szempont a fustgaz kezelese (sem)…
     Es mivel Csernobilt meg Fukusimat mar mindenki ismeri nehany kedvenc keresoszavam a temaban::
     2023 Ohio vasuti baleset, 2010 Ajkai örösiszap, 1989 Exxxon Valdez tankhajo, 1984 Bhopal vegyi uzem, 1983 Markushegy, 1975 Banqiao gát katasztrófa, 1945 Majak katasztrofa – napjainkig folyamatban, utoljara 2017-ben balesetezett.
     A tanulsag pedig az, hogy neha jobb ha az ember fogja a labacskait es kicsit odebb all, ha valami gyanus. Persze csak ha megteheti mert meg nem kotottek roghoz a gazdai mint azt a tobb mint szazezert kiniait akiket elmosott a fent hivatkozott gatszakadas.

     Válasz
     1. Sneci

      Nem akartam belemenni a részletekbe: nem a büdösséggel van a fő gond, hanem azzal, hogy miért alakul ki egyáltalán. Tibi elküldte az IH-nak a hátteret, az IH lepattintotta.
      Amúgy én is küldtem már az IH-nak anyagot, amely sokkal nagyobb mértékben volt nyilvános, mint a kb. 500 fős kénhidrogén-háttér, mivel egy neves országos egyesület kör e-mailjében szereztem róla tudomást egy pályázati visszaélésről, és próba-cseresznye alapon beküldtem. Én is lepattintódtam. Ezzel része lettem a 186 kivizsgált ügynek (https://24.hu/fn/gazdasag/2023/12/06/podcast-della-biro-ferenc-integritas-hatosag-mesterseges-intelligencia-vagyonnyilatkozat-tiborcz-elios/ ), és osztozom a vízközműves pénzek sorsában (https://hvg.hu/360/20240201_Integritas_Hatosag_Microsoft_vizikozmu_mutyi_korrupcio_vagyonnyilatkozatok_OLAF_EU ). Cumi van.

      Válasz
  2. Rádiós

   Nem oly régen, huszonöt éve vagyok újságíró – ebből hat esztendőt egy gazdasági lapnál húztam le, s immár a tizenhatodikat tolom egy (jobboldali) politikai napilapnál. Ugyancsak nem régen, cca negyed százada nincsen tévém, s nem is nézem. Továbbá a netet is csak akkor köttettem be a lakásba, amikor a lányomat felvették az egyetemre.

   A (tisztelet a kivételnek) baloldali elképzelések ellenére sem vagyok egy egysíkú tajtparaszt, egyetemet végeztem, sőt, egy kislányt is örökbe fogadtam, mert nem bírtam nézni, ahogy az anyja viselkedik vele.

   Én ide pihenni járok – továbbá azért, mert itt ritkán, akkor viszont míves módon tartanak elém tükröt. A Telexet nem olvasom – nem azért, mert „hányok tőle” hanem azért, mert nincs kedvem még mélyebben azzal foglalkozni, amivel amúgy is muszáj. Ergo az ott keletkező rajzokkal is csak elvétve találkozom.

   Belátom, azok egy olyan célközönségnek születnek, melynek tagjai képesek azokon szórakozni. Én nem.

   Ugyanakkor nem is állok le vitázni azon, hogy az jó vagy szar. Olyan, amilyen. Az én cikkeim is olyanok, amilyenek.

   Örülök a rajzoknak. Kivárom a sorom. Grafitnak is van élete.

   Ki tudom magam itt röhögni – s ez egy eléggé nagy adomány Istentől.

   Válasz
 2. Zozó

  Minden influencernek influenzát, valamint gluténmentes ebolát, szemtekeremegéssel. Uff, beszéltem!

  Válasz
 3. az titkos

  Meccsoda társadalomkritika. Ügyes.
  És jogos is az egyébként adonisztestű szerzőtől. Hiába, aki a ruszkikat szereti rossz testű nem lehet.
  SLAVA UKRAINI

  Válasz
 4. Dhcwll1

  Hogalyan lehet valakinek ennyire Ǵ̸̡̨͎̤ö̶̬̫͙͈̣̭̼̀̆͋̊̆̑̃m̵͕̹͍̳̺̞̉̓͠ͅb̵̨̧͖͇̟͔̓͝͝ö̴̡͍̪̑̌̔̍̽̾͊͊͝l̶̨̺͕̮͉̭͖̉̃̋̃̑̓̔͝y̸͚͉̹̱͖͓̰̬̝͌̑̊̀̐͑̈̈́ư̴̟͙̞̗̗̳̦̋̽͌̍ͅ ̵̗̑̔̓̐̃̒̈́͘ả̵̒̇̌ͅ ̶̼̘͔͊̾́͠s̶̟͙̼͉̄e̸̱͔̍̈́́̏̕ģ̸͕̱̩̣̫͈̌͗̽͠g̴͕̝̩̘̦̃̃̆̍͐̐͝é̸̢̢̛̘̬̖͎̪̬͎͆̈̔͝ ?
  Szerintem nem igazi

  Válasz
 5. Tarqu

  Kláráék befeszülnek. Nem tudják, hogy az ilyen videók készítésénél csak a nézésük nagyobb időpazarlás :D

  Válasz
 6. mus

  Kedves Grafit! A telexes/indexes rajzok nekem sokkal jobban tetszenek. Nincs az itteniekkel semmi baj, de az ottaniak sokkal inkább súlyosbítják. A gripen mi?

  Válasz
  1. Edward

   A gripen repüléstechnikai szakágazat, ahol a Tibortelep és Szecső légvonalat archív-légdeszkások régi Nokia felvételeivel tapétázzák ki, miközben a két reptér közt valójában nincs együttműködési kötelezettség. Ez azt eredményezi, hogy vagy lezuhan a gép, vagy nem, mert a toronyban az illetékes Tibor elaludt.
   A gripent pedig ilyenkor használjuk, mint fenyegető kifejezést.

   Válasz
   1. Abc

    Ezt speciel rosszul tudod. A gripen az egy markolható írószertípus, amit porszívóra is lehet szerelni – ha van hozzá megfelelő adaptered. Az öregebbek még biztosan emlékeznek ennek keleti változatára, aminek segítségével diszperziós festékkel látták el otthonuk falát.

    Válasz
  2. Sneci

   Tudod Tibi, a telexen aktuálpolitikai reflexiók adják a rajzok hátterét, itt a napirajzon pedig többnyire a sima honi élet. A telexest (indexest) sokszor nem is érti az átlag, ezért nem is komálja (örök sztori, amikor a drosztos képet /https://kereso.napirajz.hu/index/4055.jpg/ a stipendiumos észak-macedón hallgatónk azonnal vágta, ahogy lefordítottuk neki, míg a narancssárga kollégák csak értetlenkedtek). Itt a napirajzon nincs politika, olykor csak rögvalóság tükörbe’, ami azért sokszor odab@sz. Medve formájában. Vagy Megtorló Miklósként. Főleg amióta Abort Albert, a pusztító, Vegasba’ távozott.

   Válasz
   1. NTAmi

    Speciel nekem forditva.
    Bohocokat csak a cirkuszban szoktam nezni, ezert ugyelek arra, hogy minden politikai tartalmat messze elkeruljek. Igy sokkal nyugodtabb az eletem, meg ha neha egyesek azon haborodnak fel, hogy nemhogy nem ertem miert haborodnak fel de meg csak nem is erdekel. Ennek fenyeben az ottani napirajz szamomra dontoen poen mentes, szaraz es unalmas mint egy kulso megrendelesre keszult bermunka egy adott celkozonseg bevonzasara.
    Amikor meg hajlando voltam megnezni akkor sokszor eroltetettnek ereztem mint egy mosoporreklamot. Mintha egy nem is annyira kreativ marketing stab adta volna az ukazt, hogy akkor most ezt tessek megrajzolni mert epp igy lehet szellemi folenyt mutatni a kormanyhoz kepest – ha mar ugye mas nincsen. Aztan feladtam, mert a rajzok donto reszevel sehogy se birtam mit kezdeni, hisz nem ismerem fel a szereploket es nem is erzek motivaciot arra, hogy ezen valtoztassak. Mert ugye bohocokat a cirkuszban.
    De nincs ezzel semmi gond, hisz Grafitnak is kell a penz diszperzitre, megertem hogy par karacsonykor meg tibor napon eladott polobol meg konyvbol nem igazan lehet megelni.

    Ezen rajztalansag okan azon is tunodtem, hogy lecsavarom a patront is az alap szintre hiszen akar itt, akar ott boven havirajz szinten vagyunk, de aztan eszembe jutott, hogy Grafitnak is kell a penz diszperzitre nekem meg bele fer az a nem minimum osszeg amit minden honapban fizetek kb masfel szamomra is szorakoztato rajzert. Igy marad a turelmes varakozas arra, hogy mikor jon a kovetkezo havi.

    Válasz
    1. Sneci

     Szándékosan hoztam fel példaként a drosztos képet – akkor a környezetemben mindenki erről beszélt, és a téma még mindig kísért (https://g7.hu/vilag/20230329/ujra-nekifut-a-magyarorszagra-szokott-volt-miniszterelnoke-kiadatasanak-eszak-macedonia/ ). Az egész ügy nemzetközi szintűvé alakult, amelyre – szvsz – Grafit a leginkább illő, – szvsz – nem erőltetett, – szvsz – nagyon ütős, igazi napirajzos képpel reagált. Száraz, unalmas, bérmunka…ezek a szavak utoljára jutnának eszembe a drosztos rajz kapcsán.
     De mindegy; az ékezetmentes írásból azt gondolom, úgyis már külföldről írsz, ahol tényleg könnyebb kikapcsolni agyilag és lélekben is a magyar rögvalóságot. Ha így van, jól döntöttél, ha másért nem, az egészséged (családod?) érdekében.

     Válasz
     1. NTAmi

      Ekezet van, de nem all ra a kezem. Amikor tanultam vakon gepelni akkoriban a 852-es kodlap meg amolyan uri huncutsag volt aminek a keszitoi mindent elkovettek annak erdekeben, hogy ne lehessen rajta gyorsan C kodot irni. Es mivel munkanapokon manapsag is tobbet hasznalom az angolt vagy epp irok kodot ezert ha nem szukseges nem valtok kodlapot mert kb harmadara lassulok miatta.

      A fenti botranyrol se hallottam semmit es a rajzot se lattam, mivel kb az elso tiz peldany utan tettem felre az „uj napirajzot” az akkoriban indulgato telexxel egyutt. Nalam minden politikus es aktivista a negativ skala legvegere van default fixxalva. Ez lett a telex vegzete is az origoval meg a tobbivel egyutt. Mindezt tobbszoros szemelyes erintettseg es azon melyseges szomorusag okan amit akkor erzek amikor kenytelen vagyok megis a kozelettel illetve az emberek kozotti viszonyokkal foglalkozni. Ide irtam egy par szomoru dolgot de annyira hosszu lett, hogy inkabb kitoroltem es csak egy gondolatsort irnek ami talan megmagyarazza a nezopontomat:
      – Ha magara hagyjak minden nep a sajat soraibol termeli ki a vezetoit akik epp ezert olyanok lesznek mint maga a nep. Nalunk a kulonbseg csak annyi, hogy mig a kicsik a munkahelyrol lopjak haza a nyomtato papirt meg bliccelnek a metron merthogy „nem elegedettek a szolgaltatas minosegevel”, addig a nagyok kozbeszerzesben, iparositott afa csalasban, eldobos kft-kben, meg unios tamogatasok odaiteleseben jatszanak. A privatizacionak szerencsere mostanra mar vege.
      – A kozosseg lehuzasa a hatalomban levok altal egyik rendszertol sem idegen, csupan a modja vallik egyre bumfordibba es kendozetlenebbe ahogy haladunk nyugatrol keletre. Az usa-ban a lobbista egy torvenyileg elfogadott foglalkozas aki a gazdag emberek (cegeinek) penzet adja at a politikusoknak, hogy cserebe az o erdekeik menten szavazzanak, majd amikor a politikus visszavonul akkor lobbista lesz rengeteg penzert egy vagy tobb magancegnel. Itt szegeny emberbol se lobbista, se politikus nem lesz, kitorni csak ugy lehet ha megcsinalja az amerikai almot es meggazdagszik ami a lakossag donto reszenek termeszetesen nem sikerul. A kozeposztalyt ami mar ertelmesebb emberekbol all de meg keptelen a cegeken keresztuli ado optimalizasra gondolsan kimert nyomas alatt tartjak es folyamatosan igyekeznek felszamolni, hogy a vegen eloalljon az idealis termelo-fogyaszto egysegekbol allo tarsadalom. Kinaban mindez mar ugy nez ki, hogy a hatalomba csaladi es ismerettsegi alapon kerulnek az emberek komoly vazallusi husegeskuvel. Ha elveszitik a befolyasuk amivel megvagyonosodtak a kozosbol akkor siman jon a vagyonelkobzas nem csak a sajatra de adott esetben a csaladtagjaikera is. Extrem esetben akar egy felfuggesztett halal buntetest is adnak bonusznak a par evtized borton melle ami a bukott politikusok jutalma amikor felre allitjak oket a rivalisaik.
      Viszont a jatek mindket esetben azonos:: a kozosseg altal termelt javak ujrafelosztasanak es a kozosseg ertekrendjenek kontrolljarol szol.
      – Az atlag allampolgar velemenye hozzavetolegesen egyik rendszerben se nem oszt se nem szoroz par nagyon kirivo esettol eltekintve, mivel a politikaban resztvevok (bohocok) mogott allo erdekkorok kb ugyan azok egy mar stabilizalodott hatalmi strukturaban. Diktalni pedig az fog akinel a penz es valodi hatalom van. Kivetelek lehetnek az olyan hatarvonalon levo orszagok mint a mienk ahol a nagy erdek korok utkoznek es egymasnak feszulnek. Ez finomabb esetekben Brusszelezesben es NGO-zasban, durvabbakban pedig katonai intervencioban tetozik (Irak, Afganisztan, Ukrajna, stb..) annak fuggvenyeben hogy az egyes oldalak mennyi eroforrast tudnak vagy akarnak rafoditani a terulet feletti kontroll megszerzesere. Olyan a geopolitikaban pedig nincs, hogy „ures befolyasi ovezet”. Innen nezve nem is annyira rossz a magyar helyzet.
      A masik kivetel amikor a tarsadalmi feszultsegek az egekbe szoknek -jellemzoen a rossz gazdasagi dontesek kovetkezteben- ami radikalizalja az embereket. Ilyenkor tudnak megjelenni az alacsony de nagyhangu pemzli bajuszos vezetok akik ramutatnak az ellensegre es boritanak mindent. Itt az a trukk, hogy egy ilyen vezeto utan mindig roszabb lesz (a tuleloknek).

      Nevjegy: Kozepkoru mernok vagyok egy nagymultinal Budapesten kozeli kollegakkal Nemetorszagtol Oroszorszagig (bar utobbiak most inkabb Toroknek alcazzak magukat az ismert okok miatt). Azert Budapesten, mert szeretem az orszagot, a nyelvet, meg ha el is szomorit amerre haladunk ebben a kozos de megse csonakban. Velemenyem szerint az ember a sajat boldogulasara vagy legalabb olyan dolgokra forditsa az eroforrasait ahol erdemi eredmenyt is el tud erni. Mivel rendszer szinten gondolkodok (ezert fizetnek a munkaban is) belattam, hogy jelentos vagyoni es politikai hatalom hianyaban nem tudom erdemben befolyasolni a dolgok menetet az orszagban, igy kulonosebben nem is kivanok reszt venni a folyamatban. Amivel megis elorebb tudom vinni a kozos jot az az, hogy beszallok a kozos cehhbe. Ezert adozott a jovetelmem, nincs fel-afa es aki nem ad szamlat azzal tobbet nem kotok uzletet mert tisztuljon a gazdasag meg egy kicsit az erkolcs is. Ha tudom hogy van akkor magyar termeket vasarolok es nem is gond telen a primor meleghazi paradicsom vagy a szentesi paprika megfizetese vagy az afat is kifizetni az autoszerelonel a magyar atlag ketszerese feletti fizetessel. Termeszetesen az en fizetesem is kb 3x annyi lenne Nemetorszagban ami termeszetesen engem is bant de a maradas is egy tudatos valasztas volt. A stresszt a munka szolgaltatja ahol viszont eredmenyek is szuletnek es igy van ertelme csinalni es nem csak feleslegesen veri az ember a nyalat, mikozben a bohocok toljak tovabb a cirkuszt.
      Ha hajlando vagyok szavazni akkor Protest szavazo vagyok es azok ellen szavazok akik a legtobb gazdasagilag fenntarthatatlan igerettel kampanyolnak, mivel ok tunnek a kozosseg szamara leginkabb kartekonynak. A kadar korszak hitelbol fedezett joletet is csak mostanaban sikerult kifizetni es barmit is mondanak a modern kori ados rabszolgasag igenis letezik csak mostanra ezt is legalizaltak.

      Es elnezest kerek ezert a sok offtopicert, nem lesz folytatas.

      Válasz
 7. Sztalics Naja

  Befeszülnek, mi? :))))
  Pár év élettapasztalat, és mindenki rájön, hogy nem az a jó nő, aki szép, hanem aki hajlandó!

  Válasz
 8. Somebody Someone

  Harminchét, és gömbölyű a segge? Link pls! :D

  Komolyabbra fordítva a szót, Klára vetít rendesen. Még szerencse, hogy szemmel láthatóan őt nem érintette meg a sportos életmód…

  Amúgy ez a Katatón Dzsentrik? Vagy Tibor-telepen van más kiszolgálója ennek a rétegnek? Feltételezem a Gébicsbe önszántukból nem mennének be.

  Válasz
    1. Sztalics Naja

     Babzsákfotel egy kocsmá…., akarom mondani pubban? Az a vakmerőség!! Hacsak nem viaszkosvászon a külseje.

     Válasz
  1. Én

   Mégis hogy venné elő a dupla-blup mögül a züvegbort bármelyik említett műintézményben, plusz a poharak is ugye…
   Szerintem otthon vannak valamelyiküknél.

   Válasz
  2. rejtelmesrengeteg

   Ott megaláznák őket, mielőtt flipperrel a seggükben kidobják őket a létesítményből. És még ők lennének megsértődve. De még a Katatón Dzsentriben sincs olyan, aki a vizeletével megjelölni az ilyen irígy cédákat.

   Válasz
 9. bachterman

  biztos nekik is kerek a seggük, csak nem teszik közkinccsé, emiatt nagy az irigység, hogy az övékét senki sem nézi.

  Válasz
   1. PDA_FAN

    Ez akár még igaz is lehet, de azért az igen ritka, hogy a fövenyen hagyott lenyomat alapján kezdi valaki keresni az élete párját.

    Válasz
    1. Edward

     Attól tartok, tanult kollégám tévedni teccik. Mivelhogy azt tanítja minden analitikuss, hogy személyiseggünk lenyomata mély benyomást hagy benne abban a másikban, aki életem párjául illeszkedik a logaritmikus skálán, ahol Klára énekel duettet egy másikkal a zuhany alatt. Ha ez pedig egy homokos tengerparton történik, még románcnak is hívhatjuk.
     Szóval adekvát Géza kartárs megállapítása.

     Válasz
 10. PDA_FAN

  Micsoda szerencse, hogy Klára és Emőke már nem tini, így nem fenyegeti őket a veszély, hogy befeszülnek.

  Válasz
 11. Begyowsky

  Egy liter bor a napi kalóriaszükséglet egynegyedét fedezi. Eut jól tudja Klára is.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .